Hi, welkom bij FlitsKoning! Kan ik je misschien ergens mee helpen? Open Whatsapp

Altijd de perfecte foto

  • Gregory
  • 08-09-2022
Altijd de perfecte foto

Altijd de perfecte foto

Op dit moment kun je het je haast niet meer voorstellen: een mobiel zónder camera. Afgelopen decennia zijn de mobiele telefoons zo ontwikkeld dat een mobiel niet meer compleet is zonder camera. Met als gevolg dat iedereen de perfecte foto’s wilt maken. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun accounts op sociale media. Het perfecte plaatje schieten was nog nooit zo belangrijk. Hoewel op dit moment steeds meer mensen foto’s maken dan ooit tevoren, weet niet iedereen hoe je de perfecte foto maakt. Fotografie is namelijk helemaal niet zo makkelijk wanneer je als amateur de kneepjes van het vak probeert te begrijpen. Gelukkig worden hieronder verschillende voordelen en tips genoemd die jou op weg kunnen helpen om altijd de perfecte foto te schieten.

De basis compositie is enorm belangrijk

Ten eerste is het ontzettend belangrijk dat je als amateur fotograaf de basis compositie goed begrijpt en onder de knie hebt. De compositie van een foto is namelijk één van de belangrijkste aspecten van de gehele foto zelf. De compositie kan namelijk gezien worden als de positie van de verschillende elementen in het frame. De handigste basis compositie die je kan toepassen bij het maken van foto’s is het frame opgedeeld in negen gelijke vierkanten. Wanneer je namelijk negen vierkanten creëert in je frame, kun je gemakkelijk jouw hoofdonderwerp plaatsen langs deze verschillende lijnen en kruisingen. Hierdoor hoef je het onderwerp niet in het midden te positioneren waardoor de foto visueel veel interessanter wordt. De compositie is daarom enorm belangrijk bij het maken van foto’s.

Belichting moet je zelf aanpassen

Ten tweede is het belangrijk om te weten dat jouw mobiele telefoon of camera waarschijnlijk niet in een handmatige modus is ingeschakeld. Dit houdt in dat bij het maken van een foto jouw mobiele telefoon of camera automatisch de belichting aanpast. Ik raad je aan om deze automatische modus te veranderen in een handmatige modus. Bij een handmatige modus is het namelijk de bedoeling dat jij zelf, als amateur fotograaf, aan de slag gaat met de belichting. Het is namelijk belangrijk dat je met de belichting speelt. Je kunt zelf bij veel camera’s door middel van een knop of draaiwiel de belichting aanpassen. Bij een mobiele telefoon kun je dit veranderen door het zonnetje, symbool voor helderheid en licht, aan te tikken.

Kijk goed naar de lichtinvallen

Daarbij is het ook ontzettend belangrijk om goed naar de belichting te kijken. Kijken alleen is hierbij niet genoeg, het is namelijk ook van essentieel belang dat je over de belichting na kan denken. Je moet namelijk goed letten op de hoeveelheid licht en waar deze lichtstralen precies vandaan komen. De allerbelangrijkste tip die iedere fotograaf een nieuwe fotograaf meegeeft, is de simpele tip dat je nooit een groep mensen moeten fotograferen wanneer de zon achter hun schijnt. Hierdoor zullen de personen op de foto wegvallen. In sommige gevallen lukt het niet om jouw positie als fotograaf te veranderen. Dan is het belangrijk om een eigen flits te gebruiken. Deze flits zal namelijk de schaduwen vullen. Let op! Vaak moet je de flits handmatig instellen.

Wees selectief en denk aan bewerken

In deze tijd is het dus super makkelijk om snel en veel foto’s te maken. Hoewel dit enorm veel voordelen met zich meebrengt, moet je ook rekening houden met de nadelen. Doordat je nu makkelijk veel foto’s maakt, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Binnen een paar uur heb je namelijk meer dan honderd foto’s gemaakt. Het is belangrijk om na elke fotosessie de foto’s te beoordelen. Je kunt dan de overtollige foto’s verwijderen waardoor alleen de échte mooie foto’s blijven bestaan. Daarna kun je ervoor kiezen om bepaalde foto’s te bewerken zodat ze sprekender worden. Het bijsnijden, roteren of spiegelen van een foto betekent namelijk niet dat jouw foto’s opeens nep zijn. 

De perfecte foto maken

Wanneer je deze tips en voordelen opvolgt, zul je al snel genoeg merken dat jouw foto’s verbeterd worden. Daarbij is het wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het maken van een perfecte foto niet zomaar vanzelf gaat. De perfecte foto maken, lukt je vooral wanneer je veel oefent en probeert. Lelijke foto’s maken hoort er bij in het proces. Van elke foto die je maakt, zul je weer nieuwe dingen leren denk aan de lichtinval of de compositie bijvoorbeeld. Het is dus een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Hopelijk heb je wat aan deze tips en voordelen zodat jij jouw fotograaf kunsten zo snel mogelijk naar een hoger level kunt brengen. Ik wens je in ieder geval heel veel succes en plezier toe!