Is het Photobooth of Fotobooth ?
- 02-10-2022
Is het photobooth of fotobooth?
De Engelse taal sijpelt tegenwoordig op allerlei manieren het Nederlands in. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de digitale revolutie en de culturele revolutie, die beiden hun wortels hebben in de Angelsaksische wereld. Computers zijn in het Engels, programmeertalen zijn in het Engels, films en series zijn in het Engels, en zo kan je nog wel even doorgaan. Ook veel producten die we gebruiken hebben een Engelse leennaam. Zo ook de photobooth. En zoals je al kan zien: het is dus photobooth en niet fotobooth. Dat tweede woord zou ook volstrekt onlogisch zijn, omdat het een combinatie van én een Nederlands én een Engels woord impliceert. Photobooth dus. Onthoud dat goed, want dat woord ga je in deze blog nog vaker tegenkomen. Wat ís een photobooth nou eigenlijk? Wat kun je ermee? Waar kun je ze vinden? Zou je als bedrijf voordeel kunnen halen uit zo’n apparaat? Wij geven je de antwoorden!
De photobooth als revolutionaire, automatische versie van de camera
De photobooth als zodanig is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw. Nadat de camera als nieuwe uitvinding aan populariteit had gewonnen aan het eind van de negentiende eeuw, werden er allerlei experimenten mee gedaan om te kijken wat voor mogelijkheden er nog meer waren. Eén van die experimenten behelsde het integreren van een mechanisme dat automatisering van de camera zou kunnen realiseren. En zo geschiedde. In de jaren ’20 opende in New York de eerste photobooth. Een camera dus, die automatisch foto’s van je kon nemen, en deze direct uit kon draaien. Je had geen fotograaf of expert meer nodig, de machine deed alles zelf. Van het nemen van de foto, tot het ontwikkelen tot het uitdraaien dus. Je snapt dat de photobooth enorm aan populariteit won en dat de productie van het apparaat sterk toenam, zodat de machine over de hele wereld verspreid kon worden.
De photobooth als vanger van spontane momenten
Wat maakt nu de photobooth zo speciaal? Wat zijn nou de kenmerkende verschillen met een normale camera? Nou, het geheim van het succes van de photobooth schuilt in zijn spontane karakter. Als je een shoot plant bij een professionele fotograaf, dan gaan daar (vooral vooraf) veel tijd in zitten. Je moet een outfit kiezen, ernaartoe rijden, zorgen dat je haartjes goed zitten, et cetera. Eenmaal daar moet je samen met de fotograaf een pose bepalen. Hij of zij moet zorgen dat het licht goed staat, dat iedereen op zijn of haar gemak is, en ga zo maar door. Zoals je ziet: een niet erg spontaan moment. Dat is bij een photobooth wel anders. Je loopt over straat of je bent bij een evenement, je ziet het apparaat staan, je klimt erin, trekt een gekke bek (of niet) en het apparaat doet de rest. Erg spontaan dus. Er is geen planning die eraan vooraf gaat. In de meeste gevallen althans niet.
Waarom zijn photobooths vandaag de dag nog relevant? Iedereen heeft toch een mobiele telefoon?
Goed, een bezoekje aan de photobooth is dus heel spontaan, in tegenstelling tot een shoot. Maar nou denk je misschien: “Ja zal wel, maar met mijn telefoon kan ik ook spontaan foto’s maken”. Klopt! Dat zal je ons niet horen ontkennen. Maar er is iets wat je telefoon niet kan en wat een photobooth wel kan: een fysieke herinnering produceren. Het maken van foto’s met je telefoon is tegenwoordig zo’n ingeburgerde handeling; het is helemaal niet speciaal meer. Een paar kiekjes maken met een photobooth wel. De machine print de foto’s die je gemaakt hebt namelijk meteen uit, zodat je een herinnering hebt voor altijd! Dat doet je mobiele telefoon niet.
Laat je creativiteit de vrije loop!
Als je eenmaal besloten hebt dat je een foto gaat maken in de photobooth, dan zijn er meer dan genoeg opties. Wil je een serieuze foto, of juist een hele gekke? Jij bent de baas, jij mag beslissen uiteraard! Feit blijft wel dat je alle kanten op kan. Loop je op het centraal station met je beste vriend of vriendin? Dan liggen allerlei (hele) gekke poses misschien niet voor de hand. Maar als je op een bruiloft of op een ander feest bent: laat je lekker gaan joh! Een manier om het maken van foto’s in een photobooth nog leuker te maken, is het gebruik van attributen. Een nepsnor, een gek hoedje of een speciale achtergrond: dat kan het maken van de foto’s nét even wat leuker maken. Je kunt je creativiteit dus de vrije loop laten, nog zo’n leuk aspect van de photobooth (en dus niet ‘fotobooth’!)