Photobooth tijdens Covid
- 01-10-2022
Photobooth tijdens Covid
Nu de coronatijd definitief achter ons lijkt te liggen, kijken we soms nog wel eens met verbazing terug naar ons gedrag en de regels die golden tussen 2020 en 2022. Want er waren zoveel dingen die opeens niet meer mochten, zoveel nieuwe regels waar we ons opeens collectief aan moesten houden. Die maatregelen gingen natuurlijk veel verder dan alleen gedragsregels in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. De covid-regels golden ineens voor de samenleving als geheel. Pretparken, scholen, bedrijven; noem het allemaal maar op. Er was bijna geen sector te vinden waar er geen sprake was van een abnormale situatie. Alledaagse processen moesten we op een hele andere, afstandelijke manier gaan doen. Dingen waar we normaal niet eens bij nadachten, moesten tot in den treure worden overpeinst. Neem bijvoorbeeld nou het gebruik van een photobooth, dat ging na de uitbraak van corona een hele andere vorm aannemen.
Een photobooth en het spontane karakter daarvan
Het gebruik van een photobooth kan op veel verschillende manier en op veel verschillende plekken. Het kan zijn dat je er eentje tegenkomt tijdens het uitgaan, in een pretpark of bij bepaalde evenementen. Het kernelement dat het belangrijkst is bij een photobooth en dat ook telkens terugkomt in het gebruik ervan, is de spontaniteit. Het gaat bij een photobooth namelijk niet om een geplande fotoshoot, of om een gelikt portret dat je aan je schoonouders cadeau kan doen. Nee, bij een photobooth gaat het om een spontaan moment waarin je je gemoedstoestand op dat moment wil vastleggen, zodat je ter plekke zelf een ludieke herinnering kunt creëren. Het idee is simpel, net zoals de uitvoering. Dat is dan ook waarschijnlijk de reden waarom het een ontzettend wijdverspreid en succesvol concept is. Iedereen kan zich ermee identificeren, en vindt het leuk om spontaan een moment, op wat voor plek dan ook, voor altijd vast te leggen.
Covid-19, een domper van jewelste
We weten het allemaal nog wel: maart 2020. Het kabinet kondigde de eerste lockdown aan. De rest is geschiedenis. Het hele land ging op slot, en erg veel dingen die we als normaal beschouwden, konden niet meer. Allemaal dus vanwege dat nare virus dat op zoveel manieren en zo makkelijk en snel overgedragen kon worden. Niezen en hoesten moest voortaan in de elleboog, als je je niet lekker voelde, moest je thuisblijven en bovenal: er moest afstand van elkaar gehouden worden. De mate waarin die afstand gehouden moest worden, verschilde enorm per land. In het ene land was dat 2 meter, in het andere land 1 meter. Maar in Nederland was het de welbekende en inmiddels ingeburgerde begrip de “anderhalve meter”.
Niet meer dicht tegen elkaar aangeplakt, maar op gepaste afstand en eventueel met mondmasker
Bij een photobooth zijn we gewend, dus mede door het spontane karakter ervan, om onszelf tegen elkaar te plakken, om elkaar even vast te pakken, of om een gekke pose te maken. Dicht bij elkaar zijn dus, of even gek doen. En zoals gezegd, maakte de corona pandemie dat knap lastig. Een spontaan moment waarin je (ook fysiek) dicht bij elkaar kan zijn: vergeet het maar. Een snelle kus, een gekke pose of een vriendschappelijke arm om je schouder en zo op de foto gaan in een photobooth: nee hoor, dat was er allemaal niet meer bij in de periode tussen 2020 en 2022. Er moest namelijk afstand gehouden worden. Anderhalve meter afstand dus, om precies te zijn. En in plaats van een spontaan moment werd het nemen van een foto in een photobooth steeds sterieler en afstandelijker. Elkaar zomaar aanraken kon dus niet vanzelfsprekend. Er waren zelfs gelegenheden waarin het dragen van een mondmasker verplicht was! Dat heeft de pret natuurlijk wel enigszins gedrukt.
Thema’s en poses: wat niet meer kon
Een photobooth is er dus om spontane momenten te kunnen vastleggen. En dat kan op allerlei manieren. Waar je bij een bedrijfsevenement een iets formelere aanpak verwacht, is dat bij een bruiloft of op een middelbare school misschien anders. Gekke poses, aparte thema’s: voor een photobooth maakt het niet uit. Je kan je creativiteit de vrije loop laten. Ga je op de nek van je beste vriend zitten? Geen probleem! Wil je met z’n tweeën (of meer!) een bepaalde letter of een specifiek cijfer uitbeelden? Dat kan natuurlijk! Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een leuke foto van maken in de photobooth. De covid periode heeft flinke beperkingen daarin aangebracht. De mogelijkheden werden erg gereduceerd, de creativiteit werd flink aan banden gelegd. De thematiek werd beperkt, en veel poses waren niet meer mogelijk.